Naturgalleriet vid pannkaksträdet 

08 jul
08 juli 2017

Naturgalleri i ständig förvandling med naturliga effekter

För tolv dagar sedan föddes en ide om ett natur galleri som skulle vara utomhus med ett delvis ekologiskt tänk i jätteformat. Nu var den första idén inte vad som kom ut i andra ändan, utan det blev ännu bättre. Min tanke var att skapa ett utomhusgalleri som inte behövs byggas, värmas upp eller belysas. Samtidigt var tanken att vi skulle utnyttja allt som naturen ställer upp med. Dels att solen lyser med olika kraft varje dag och att den kastar sina strålar från olika håll, olika tider. Det gör att hela fotoutställningen ständigt ändrar karaktär. Det innebär att man kan se den med olika belysning olika tider på dygnet, ibland med ljus rakt framifrån och ibland med ljuset rakt bakifrån som lyser rakt igenom fotot och ger bilden ett annat liv. Jag är ganska övertygad om att detta kommer gälla miljön också, som kommer att växla i färger, växtlighet och ljus m.m. Skulle man ha velat åstadkomma detta med teknik så skulle det blivit väldigt dyrt och även gjort ett visst avtryck miljömässigt.

Tavlor som väger 38 ton

Våra extremt stora och kraftiga ramar är begagnade truckdäck som väger närmare två ton. Vi har tvättat dem och återställt sidorna till något som påminner om det skick de var i som nya. I vårt galleri blir däcksidorna kraftiga ramar som ger bilderna ett fokus speciellt fokus tack vare den runda formen. Vissa av däcken är närmare 2,5 meter i diameter och skulle kosta runt 200 000 kr att köpa.

Jordgubbar i stället för chips och vin

För att hjälpa besökarna hade vi fäst 20 st jätteballonger vid däcken vilka lotsade besökarna. Vi hade även skruvat fast förpackningar med jordgubbar i däcken. Vi bjöd på jordgubbar, pannkakor, jordgubbar,  Trokadero och ännu mer jordgubbar. Alla fick grädda sina egna pannkakor vilket blev en succé. Det innebar att vi fick göra dubbelt så mycket pannkakssmet och grädde som det var tänkt från början. Att laga mat över öppen eld har alltid samlat människor och så även denna kväll.

Succé för en bland besökare

Besökarna blev nästan dubbelt så många som det var anmält vilket var kul och som visar på vilket intresse det var. Här hittade vi långväga gäster från Hollywood så som Malin Åkerman, IT-miljonärer och fastighetsmänniskor, topp-politiker, företagare, förskollärare, pensionärer, skolungdomar och toppmusiker. Det var ensamstående mammor och galna vindsurfing-gubbar samt även en landshövding som kom lite innan. Alla var väldigt imponerade och det var nästan löjligt vilka lovord vi fick. Konsten och pannkakorna samlade denna brokiga skara runt de öppna eldarna. När människor träffas så händer det saker och så var det även denna magiska kväll som inte verkade vilja ta slut.

Väldigt korta ledtider

På bara 12 dagar gick detta unika projekt från tanke till handling och detta tack vare att fotograferna kunde acceptera en kort deadline. Jag tror att snabbt är betydligt bättre än långbänk när det finns någon eller några som har ett tydligt ansvar. Nu har vi skapat något helt unikt som skall stå så här ett år och så får vi se hur detta utvecklas. Vi har gjort minimalt med avtryck i naturen och om ett år har detta troligen inte kostat en enda amper i el då solen gör sitt jobb. Det är otroligt kul att skapa nya saker och gärna av gamla saker. Jag är övertygad om att vi har ett helt unikt galleri som ni kommer få höra mer om i framtiden. Vi har redan nu idéer om vintern och nästa år som skall jobbas med.

Stort tack till alla som varit inblandade!

Jag vill tacka de fyra fotograferna för att de ville delta, hängde på och agerade så snabbt. Så ett jätte tack till: Isabelle Nyroth, Sandra Ruthström, Timmy Skinner och Magnus C Lydahl.

Jag tackar Enbloms grävfirma som arrangerade 38 ton tavlor under två dygn utan att surna till. Grabbarna blev väldigt engagerade och blev snabbt kreativa. När människor har kul och känner engagemang där de gör skillnad då levererar de också.

Tack Monika som supportrar och engagerar sig varje gång det föds en idé. Nu var det hon som städat och rekondat de flesta däcken ihop med sin personal.

Slutligen vill jag med många till rekommenderar dig med flera att besöka utställningen vid flera tillfällen och varför inte ihop med lite fika eller pannkakor? Vi kommer att ha öppet mellan 11–19 dagligen. Dock inte med pannkakor utanför sommarsäsongen.


Dela med dina vänner!
1 svar
  1. Sven Hassle says:

    Vilket lyft av hela anläggningen!
    Konstverken kom verkligen fram fint i en här miljön.
    Och en spegel i helformat så att man föreviga besöket. (Sätt gärna ut en pil till spegeln).

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring