Det är tjejerna som kommer förändra Klinte och solkusten

01 Nov
01 november 2017

Jag var inbjuden till ett möte med Klintetraktens framtid i söndags och fick berätta lite om att vi vill vara med och ”göra en Slite” i Klintehamn. I Slite har vi varit med och investerat drygt 100 miljoner i Slite Strandby vilket har fungerat som en liten extramotor och vitamininjektion för Slite samhälle. I Slite var det inte så muntert 2014–2015 när ishallen höll på att gå i konkurs, hotellet och även vandrarhemmet skulle bli flyktingförläggning, butiker lade ner m.m. Beläggningen i Slite var ungefär 55% under sommaren och man pratade i väldigt negativa termer. Bostäder var billiga och det fanns en hel del boende till salu.

Idag är det en uppåtspiral där det verkligen händer grejer vilket inte minst syns på bostadspriserna. Skolan som var en av öns sämsta för några år sedan har idag blivit en av öns bästa och i ställer för att föräldrar då försökte flytta elever till andra skolor, så flyttar man nu barnen till Slite.

Här gjorde vi en satsning ihop med regionen och Cementa. Vi inventerade Slite och fick igång nya nätverk tack vare att vi kunde anställa Jonas Henning som drog upp en plan för bygdens turistiska utveckling. Idag har den trista nedåt-spiralen vänts till en positiv uppåt-spiral som gör att de flesta Slitebor är stolta och pratar bra om Slite. Detta ger bra energi och skapar ännu mer positiv uppåt-spiral vilket gör att människor tror på Slite och då händer det grejer: 2017 har Slite haft dubbelt så många sommar-gästnätter och är nu ett resmål dit man vill och inte bara en plats man råkar hamna på. Slite har blivit mycket mer än en industriort, Slite håller på att bli ett centrum för sport och aktiv fritid.

I söndags hade vi ett mycket positivt möte i Björkhaga Strandby med Valla och Joakim som för någon månad sedan tagit över Strandbyn och Björkhaga by. De driver från och med nu ett av öns största hotell med närmare 400 bäddar där de gör en ansiktslyftning och lite kursändring. Båda har sedan länge en vana att fylla destinationer utanför högsäsong. De har flyttat till ön och går nu in med mängder av energi i detta projekt.

På mötet var det tjejerna som satte en positiv ton som säkert kommer att förändra Klinte och visa att orten inte alls är på fallrepet utan tvärtom! Det var girl-power på riktigt med främst Valla (Björkhaga Strandby) och Sanna (Pensionat Warfvsholm) som angav tonen. Jag ser framför mig att om två år kommer båda dessa tjejer vara inblandade när Klinte får pris på Företagardagen. Men för att lyckas behöver de stöd från lokala företagare, bofasta och sommarboende.

Regionens högste tjänsteman hade trots vilodag, en söndag, valt att närvara på mötet och jag är ganska säker på att han som jag gladdes åt den positiva stämning och optimism som präglade mötet. Hoppas att han nu tar med sig den andan hem och ser till att man från regionens sida också är beredda att stötta detta, då det är början på något stort för den här orten på solkusten, som har mycket mer än sina magiska solnedgångar att erbjuda.

Att sätta fart på solkusten med Klinte som nav är troligen inte så svårt, bara alla vill jobba ihop och man gör en tydlig plan. Längs den här kusten finns det förutsättningar som slår det mesta på ön. Bara på Björkhaga finns det stora planer på förändringar och framför allt förlängningar av säsongen. Ihop med Karlsöarna, Visby Golfklubb, Tofta, Warfsholm, fåglar, hästar, konserter, boende m.m. så kommer det hända mycket och det känns som om alla är beredda att både jobba och samarbeta.

Om två år kommer vi att fira i Klinte

Framför allt tror jag att tjejerna på Solkusten kommer göra skillnad på och för Gotland. Ryktena om Klintes död och elände är överdriven. Här finns en anda och vilja som kommer göra Klinte mer levande än någonsin. Kom ihåg dessa rader om två år då det kommer att ha hänt  mängder av positiva saker, vilket bland annat kommer att kunna utläsas  på fastighetspriserna.


Dela med dina vänner!
© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring