En lång bygglovskö kan leda till något gott

17 Nov
17 november 2017

Under väldigt lång tid har bygglovskön på Gotland inte fungerat som den borde. Bygglovsenheten har haft en personalomsättning som påminner om hur man byter spelare under en hockeymatch och hållit tider ungefär lika bra som SJ. De som leder byggnadsnämnden brukar minst en gång om året berätta att ”det nu är bättre”, men byggloven håller ännu inte leveranstiderna och vi är många som för länge sedan tappat tron på dessa löften.

Tack vare att vi i min organisation har så många projekt på gång samtidigt, har vi ett inbyggt skydd mot den haltande byråkratin. Andra har varit tvungna att ge upp sina drömmar och åter andra har fått ändra sina affärsidéer som ett resultat av tokiga beslut.

Anders tröttnade, flyttade och började hjälpa fattiga barn

En som definitivt tröttnade på bygglovsbyråkratin och den sega och ologiska beslutsgången är Anders Hellberg. Han och hans fru Prescilla flyttade till Filippinerna på andra sidan jordklotet, öppnade ett hotell och startade en hjälporganisation. Där har de sedan 2011 hjälpt barn och barnfamiljer enligt Hellba-modellen som de kallar HAPFF (Help A Poor Filipino Family).

Hellba-modellen går ut på att de med hjälp av lokala krafter letar efter duktiga ambitiösa barn som har läshuvud men som på grund av familjens dåliga ekonomi måste jobba så mycket att de inte klarar skolan. Paret Hellberg letar via sitt svenska kontaktnät (majoriteten från Gotland) upp faddrar som sätter in några hundralappar i månaden till dessa barn. Anders och hans fru söker upp barnen och deras familjer och gör klart för dem att så länge barnen levererar bra betyg, så fortsätter det att komma pengar till familjen varje månad så att de får mat på bordet. Det innebär alltså att barnen måste plugga efter skolan istället för att jobba.

Det känns bra att vara fadder!

Varje månad skriver barnen brev som via Anders och Prescilla skickas till oss faddrar. De gör hembesök hos dessa barn och deras familjer, de har en jour-kassa där de går in och hjälper anhöriga som t.ex. blivit sjuka och måste ha extra stöd och de kan också bidra med micro-stöd för att hjälpa entreprenörer att komma igång.

Varje år samlar de alla dessa barn till en julmiddag där det blir presenter och mat, vilket vi faddrar brukar skänka en extra slant till. 2014 fick 315 familjer presenter, julmat och ris från HAPFF, julen 2015 var det 420 familjer som fick mat och 2016 blev ett jätterekord på hela 611 familjer. I år ser det ut att bli mat till mer än 1000 familjer. Faddrar betalar 150–400 kr månaden och behöver inte svara på alla brev.

Anders informerar månadsvis om vad som händer och en gång om året har det varit information på Gotland då Anders visar bildspel och berättar. Paret redovisar alla hjälpinsatser som görs på deras Facebook-sida som heter HAPFF (Help A Poor Filipino Family). Gilla den sidan på Facebook så kan ni se vad de gör för insatser!

Totalt har 105 barn fått hjälp och 82 av dem är fortfarande aktiva. Hellba-modellen fungerar och det känns väldigt bra att verkligen få återkoppling på vad hjälpen går till.

Dags för tackbrev och tårta?

Barnen och familjerna som får hjälp av paret Hellberg är definitivt väldigt nöjda och tacksamma mot bygglovshanteringen på Gotland och borde kanske skriva ett tackbrev till byggnadsnämnden och berätta hur mycket bättre deras liv blev tack vare dem?

Anders och Prescilla njuter nog mer av livet på Filippinerna än på Gotland och Anders känner nog att han gör mer nytta där än hemma på ön som ICA-handlare. Vi som blivit faddrar förstår att vår lilla insats verkligen gör skillnad för andra människor. Byggnadsnämnden slipper en missnöjd företagare som slutat gnälla. Man kan konstatera att alla blev vinnare på detta.

Det finns ett ordspråk som säger att det finns inget ont som inte har något gott med sig, vilket vi kan konstatera gäller också för denna historia.

Kanske borde Anders skicka en tårta till Byggnadsnämnden på Gotland och tacka för hjälpen? De var faktiskt de som indirekt fick honom att göra något riktigt viktigt i livet.

Bli fadder enligt Hellba-modellen: det känns mycket bra och varenda krona landar hos de behövande vilket du får återkoppling på. Gå gärna in på Facebook-sidan som heter HAPFF och läs mer om deras verksamhet!


Dela med dina vänner!
© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring