Mats P och Pannkakskojan

17 okt
17 oktober 2018

När man läser de tidningar som Chefredaktören Mats Pettersson basar över på Gotland så får man en ganska mörk bild av mig som företagare. De som följt min o Mats duster genom åren vet att vi inte åker på samma semestrar och vi går normalt inte ens på samma tillställningar. Antagligen blir företagardagen på imorgon (torsdag) en sådan dag då vi eventuellt kommer befinna oss i samma rum i alla fall. Om det inte vore för att jag vill presentera mitt nytillskott så skulle jag avstått från att gå, men nu har jag fått en Doer i Karin Undsén som skall se till att saker händer, henne behöver jag presentera för lite människor på ön.

Många klick skapar problem för den som blir utsatt

Mats anser troligen att jag är samma katastrof som jag anser att han är för företagandet på ön. Sedan slutar likheterna. Mats vill ha många klick och sälja så många lösnummer som möjligt, därför måste han då och då överdriva sin rapportering och gärna med mitt namn som tydligen säljer. Han kallar det journalistik, jag kallar det renommésnyltning. Jag är helt enkelt en kommersiell tillgång som han kan utnyttja precis som han vill trots att jag flera gånger sagt att jag inte vill att han blandar in mig i sina affärer,

Varje gång Mats väljer att publicera en vinklad artikel om mig måste jag lägga tid på att ställa allt i proportion till verkligheten och energi till att förklara hur det egentligen ligger till. Överdrifterna och vinklingarna är nödvändiga annars faller egentligen hela idén med att lyfta frågor kring mig. När jag då måste lägga så mycket tid på detta blir det energispill och sänkt temperatur, vilket eventuellt skulle kunna vara bra för klimatet som verkligen behöver en lägre snittemperatur, men detta är inte rätt väg att gå för att skapa en bättre miljö.

Den här gången påstår Mats att Länsstyrelsen sågar Pannkakskojan, vilket han absolut inte har belägg för och i min mening är det precis tvärt om. Länsstyrelsen VILL att LIS (Landsbygdsområden i Strandnära lägen) utvecklas i syftet att öka turismen. Men skulle han ta med detta i artikeln faller den platt. Tyvärr är det svårt att missa det här utspelet då han ägnat hela förstasidan och ett uppslag i GT. Antagligen ligger artikeln även ute på nättidningen Hela Gotland.

Varifrån kommer då denna vinkling?

Jo, det bygger på ytterligare en anonym anmälan som blivit ett tillsynsärende som Länsstyrelsen gjort på den gamla campingen från 30- talet i Fide. När en anmälan kommer in måste Länsstyrelsen göra ett besök och skriva rapport. LS gör hundratals sådana tillsyner men ingen anmälan med så lite påpekanden får så mycket uppmärksamhet som detta, som drabbar mig. Det finns alltså i det här fallet varken dom eller åläggande. Vad skrev då tjänstemannen i sin tillsynsskrivelse? Jo, tjänstemannen konstaterade att vi har skalat av lite bark på några träd, vi har satt upp en avgränsning i form av ett Gotlandstun på ett strandskyddat område som motsvarar en sträckning om ca 60 m på strandskyddad mark vilket absolut inte är någon inhägnad. Vi har borrat hål i ca 8 träd och vi har tagit 35 kr i avgift för att få komma in på en gammal camping, som inte ligger på strandskyddat område. Detta har vi sett som en serviceavgift för att kunna bygga vägar, parkering, wc, duschar och lekplats i ett LIS område, (Landsbygdsutveckling i strandnära läge).

I samband med tillsyn händer det ofta att anmälaren även ringer till media så att detta får lite mer genomslag. Effekten av en anonym anmälan blir tyvärr att myndigheten lägger upp till en veckas arbetstid och ofta mycket mer på att utreda ärendet, och på det lägger media antagligen ca 5-10 timmar. Anmälarens vinning är att den drabbade hamnar i blåsväder som oftast egentligen inte leder till något alls men det suger energi och tid från många parter, men värst är det ändå att det spär på det redan dåliga företagsklimatet på ön. Anmälaren tycker att hon har lyckats med något bra som tyvärr ofta inspirerar andra till samma sak. När man är medveten om Mats Petterssons o min relation, är det lika säkert som att julafton kommer att infalla den 24 dec i år också, att han nappar och blåser upp informationen.

Stora rubriker för ingenting

Påståendet om att Pannkakskojan sågas av myndigheten slås upp med samma typ av stora rubriker och lika mycket plats som används vid mord eller andra större brott. Jag har mycket svårt att tro att någon på Länsstyrelsen har nämnt ett enda ord om att såga eller att det på något sätt begåtts ett brott. Jag vågar påstå att man på Länsstyrelsen tycker att det är bra att jag vågar investera på landsbygden och specifikt på områden avsatta för utveckling av turism på strandnära områden, då det var själva poängen med att avsätta sådana områden. Fide Camping var en av Sveriges fösta campingar, som startade där för ca 80 år sedan. Man har alltså tagit upp avgift på området långt före andra världskriget och där vi tagit ut avgift ligger utanför strandskyddsområdet.

Trakasserier

Jag har meddelat både journalisten och Länsstyrelsen att vi vill ha en dialog om detta då Länsstyrelsen egentligen vill samma sak. Försöket att slå en kil mellan oss och LS fungerar inte tack vare att vi redan har en mycket bra dialog. I andra fall väntar pressen med att presentera namn och bild till dess att det fallit en dom. Detta är praxis för de flesta utom för just herr Pettersson. Jag upplever att Mats Pettersson misskreditera mig som person så fort tillfälle ges, trots att jag ofta inte ens är majoritetsägare. Det märkliga är att hans chefer låter detta fortgå år efter år trots att jag påpekat att detta är trakasserier. För ungefär ett år sedan lade Mats av någon helt obegriplig anledning ut vår camping på Norderstrand till försäljning på Hela Gotland. Jag kontaktade tidningen och berättade att den inte var till salu, vilket inte ens ledde till att man drog bort artikeln från nättidningen. Det resulterade i att jag fick ägna nästan en hel arbetsdag åt att övertyga berörda att detta inte var sant utan enbart ett utspel av Mats Pettersson och Hela Gotland för att få fler klick.

Dagen efter den STORA nyheten om Pannkakskojan meddelar Cementa att de eventuellt inte kommer att kunna elektrifiera sin anläggning som tänkt, vilket i sådana fall skulle innebära att de inte skulle gå från 1,6 miljoner ton koldioxidutsläpp till noll enligt plan. Om den förbättringen nu hotas är det en riktig nyhet och som antagligen är en betydligt större och mer relevant nyhet för de flesta på ön än om ett bolag där jag är minoritetsägare eventuellt olagligt skalat av bark på några träd och tagit ut en mindre serviceavgift på en camping. Meddelandet från Cementa får 1/6 dels utrymme på första sidan av vad en tjänsteanteckning om Pannkakskojan fick.  Inte ens ett misstänkt Mord i Visby samma vecka får den uppmärksamheten som Mats lägger på tjänsteanteckningar om ett eventuellt brott mot strandskyddet. Jag vet inte vad detta säger om Gotlandspressen, men det finns tydligen ett betydligt större intresse om ickefrågor kring mig än om miljöns utveckling på ön och i Sverige, eller mord i Visby som tack och lov är väldigt sällsynta.

Mindre rolig historik av trakasserier

Till Mats Pettersson och alla hans anställda som tvingas koka soppa på en spik kan jag tala om följande om det ni tidigare skrivit om mig:

  1. Slite Strandby och drömstugan i Slite: Ni kallade dessa för mardrömsstugor för ca två år sedan. Då hade vi lovat ägarna en kostnad på ca 1700 kr i månaden för att äga en strandnära stuga, men det har visat sig att man i och med Drömstugekonceptet får ca +1700 kr i månaden istället. Men det blir inga förstasidesrubriker om att Gotlänningar köper en stuga i bästa läge och tjänar pengar på den, samtidigt som de hjälper besöksnäringen med fler stugor.
  2. Norderstrands camping: Ni lade ut den till salu trots att så inte var fallet. Tyvärr tror många politiker och tjänstemän fortfarande på detta vilket har försvårat förhandlingarna och investeringarna där. Ert tilltag har sinkat utvecklingen på den anläggningen vilket i sig är en nyhet.
  3. Fide: i nästan 80 år har man tagit betalt för att få använda marken eller vistas på campingen som delvis ligger inom strandskyddsområdet. Att den enskilde tjänstemannen inte kände till att man under många år tagit betalt för att vara i området är ok, för detta är fakta som man nu kan få när vi svarar LS. Det är då man skall bestämma om det har skett något brott eller ej. Sedan ett antal år har Länsstyrelsen och Region Gotland valt ut några områden som är mindre skyddsvärda och sagt att dessa är LIS- områden där man på landsbygden skall exploatera marken för ändamål inom turistnäringen, vilket är precis det vi nu gör. Vi har hittills investerat närmare 25 miljoner i Fide samt närmare 200 hundra miljoner i Björkhaga och Slite som verkligen har lyft de båda orterna.
  4. Jag försöker lägga huvuddelen av min tid på nya projekt på fastlandet för jag orkar helt enkelt inte längre med dessa kränkningar och trakasserier. Men det börjar bli rätt lyckosamt på fastlandet och en dag kommer jag antagligen förbi med tårta och tacka för att ni får mig att istället börja satsa utanför Gotland.

Innerligt trött på detta

Jag har länge varit trött på att vara spottkopp på Hela Gotland där Mats Pettersson har skrivit så mycket kränkande om mig och min familj att jag inte vill ha med honom eller Hela Gotland att göra. Jag förstod inte var den sista artikeln i GT kom ifrån förrän jag läste att Mats Pettersson blivit ansvarig utgivare även där. Det vill säga, det är han som bestämmer vad som säljer och vad som ska publiceras. Tyvärr verkar det inte som om jag kan slippa honom, då han tydligen får trakassera mig precis hur mycket som helst. Min lilla protest får blir att jag byter från GT till GA och hoppas att fler kan tänka sig det samma.

Nytt på gång

Det är nya stora saker på gång i Fide som verkligen kan få samma positiva utveckling som Slite och Björkhaga fått. I Tofta, Björkhaga, Klinte, Fröjel och Fide råder nybyggaranda och det står byggplaner för närmare 700-800 miljoner och väntar på att få komma igång. Västkusten på södra delen av ön är just nu guldkusten där det händer galet mycket och det lovar gott för framtiden, om staten bara levererar den kapacitet som de lovat i form av bildäckskapacitet.

Det är den 17:e oktober och riktigt varmt, det är galet det också. Vi behöver nog alla göra något åt vårt miljöansvar för mänsklighetens överlevnad. Jorden klarar sig men hur skall det gå för barnbarnen och deras barn är en fråga som många av oss borde ställa.

/Pigge


Dela med dina vänner!
© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring