Kan samarbetsproblem kosta människoliv?
Jag har varit på flera möten med både Gotlands kommun och länsstyrelsen där jag föreslagit att man borde sitta ner vid samma bord och diskutera utvecklingsprojekt. Inte för att ge klartecken utan för att försöka att komma fram till att alla parter tror på projektet och vilka utmaningar man kan stå inför så att vi får hjälp att få upp bra projekt på banan och kan avblåsa eventuellt dåliga projekt i ett tidigt skede. Men tyvärr verkar det finnas en rädsla för den typen av möten. Helst skall man ha ett möte med kommun och ett med länsstyrelsen.
De fåtal gånger som vi lyckats ha något som skulle kunna likna ett önskat möte så blir det väldigt dålig kvalité då de inblandade inte är bekväma med att diskutera i grupp utanför den egna sfären. Här skulle man kunna spara många timmar för tjänstemännen.
Jag var nyligen på ett möte på fastlandet där högsta representanter från både kommun och länsstyrelsen satt ner vid samma bord och hade en samsyn. Landshövding och kommunalråd med representanter som kunde ge besked om de trodde på idén eller ej. Det kändes som en dröm. En dröm som förhoppningsvis kommer att bli sann även på Gotland i framtiden. Idag är det en omöjlig tanke med dessa frostiga relationer som råder. Men drömma får jag och det kostar inget extra!
Det är två helt skilda kulturer som av olika historiska skäl inte alltid kan eller vill samarbeta. De sätter sig inte gärna ner och diskuterar utan det mesta skall lösas genom skriftväxling. När jag ställer en rak fråga om samarbetsproblemen så bedyrar man från länsstyrelsen att man gör allt man kan, men att kommunen inte är den lättaste samarbetspartnern och vice versa. För oss företagare påminner det ut som två strutsar som står med huvudet i sanden och låtsas att problemen inte finns. Jag ska ge några exempel.
Noll feedback
Jag och min konsult var på ett informationsmöte då vi ville bebygga en camping på ön. Vi hade gjort ett första utkast till en idé om hur man skulle kunna göra för att alla inblandade skulle kunna få en bild av vad vi ville. Vår förhoppning var att de skulle komma med synpunkter på vad som troligen var möjligt och vad som kunde bli problem.
På mötet med Länsstyrelsen hade man avsatt fyra olika experter för att, som vi trodde, hjälpa oss framåt i projektet. När vi dragit vår idé satt de som stenansikten och sa absolut ingenting. Ett helt bortkastat möte där vi fick noll feedback.
Vid ett annat tillfälle åkte vi ut till en camping. Kommunen med 5–6 man och länsstyrelsen med en man. Kommunen var väldigt klara med synpunkter som vi diskuterade och då fick vi tillbaka synpunkter som de tyckte att vi borde fundera mer på. Länsstyrelsen sade inget utan skulle hem och fundera. Och efter detta så kom det väldigt otydliga och osäkra synpunkter som inte gjorde oss klokare.
Hur svårt kan det vara att få klippa en häck?
Inför sommaren 2007 ville jag klippa häcken nedanför Norderstrands camping så att våra campare kunde se havet och de fantastiska solnedgångarna. När jag frågade stadsträdgårdsmästaren fick jag till svar att hon inte hann innan sommaren. Det var för mycket gräsklippnig så det fick bli ett höst-vinter-projekt. Jag protesterade och erbjöd mig att bekosta detta själv då dessa gäster inte skulle komma nästa år och jag ville att de skulle få del av de fantastiska solnedgångarna. Det blev nej.
När inget hänt till våren sökte jag upp henne igen och hon hade då blivit stoppad av länsstyrelsen som skulle dit och besiktiga men hade inte haft tid. När hon äntligen fick tillstånd att klippa häckarna – som bör klippas varje år – så var det dags att klippa gräs igen, så nu får vi vänta tills nästa sommar innan allt är klippt. Det finns säkert en tjänsteman som sitter nöjd, men vi har cirka 2000 familjer som är missnöjda. Jag skulle kunna rabbla ett antal fall till som tydligt visar hur osmidigt det fungerar på länsstyrelsen.
En man har drunknat vid Holmhällar
När jag idag, lördag läser om mannen som dog på grund av drunkning vid Holmhällar blir jag först otroligt berörd och ledsen. I nästa skede blir jag förbannad. Framför mig ser jag en familj som samlat pengar en längre tid för att åka på en drömsemester till Gotland. De sparar, jobbar extra och till slut är det dags för hela familjen att bege sig till sin sommardröm. Väl där så beger de sig till en liten mysig badstrand på öns sydöstra kust för en härlig dag på stranden tillsammans med massor av andra familjer.
En mysdag som blir en mardrömsdag för familjen. Jag har upplevt just detta och vet hur det är att mista närstående på ett ställe som skall vara absolut ofarligt. Jag vet att efter den döda pappan finns en änka och barn. Det finns vänner och arbetskamrater som alla vill förstå vad som egentligen hände. Varför skall barn behöva växa upp utan sin pappa? Man vill förstå varför man inte har satt ut varningsskyltar då det tidigare har dött två stycken av de farliga undervattensströmmarna som suger ner människor. För mig är det helt overkligt att sådant kan ske två gånger och totalt omöjligt att det sker tre gånger på samma plats.
En sak är i alla fall säker: ingen kommer kliva fram och säga att ”jag var ansvarig för att det inte var skyltat”. Jag är övertygad om att detta inte kommer att ägnas hälften så mycket tid som Max Hanssons trettio år gamla tennisbana. Det skulle vara önskvärt om någon spelade in samtalen när man från myndigheterna skall hitta förklaringar till varför tre liknande dödsfall kan inträffa och skyltningen uteblir i alla fall. Varför har man inte diskuterat detta och löst ett sådant litet problem mellan myndigheterna???
Om jag inte haft som princip att inte polisanmäla till höger och vänster som till exempel länsstyrelsen gör, så skulle jag ha anmält denna händelse till Polisen. Vad brottsrubriceringen skulle vara vet jag inte. Men någon på kommunen eller länsstyrelsen är ansvarig för minst en människas död. Jämför med om vägverket skulle missa att markera en korsning och det dog en människa där. För att sedan ske en gång till. Och sedan en tredje gång! Då är jag övertygad om att det skulle vara brottsligt och den ansvarige skulle mista jobbet och troligen hamna i fängelse.
Kommun och länsstyrelse har samarbetsproblem
Jag tror att detta är ett symtom på att kommun och länsstyrelse har enorma samarbetsproblem. Så har det varit under en lång tid. När jag påstått detta så har man diplomatiskt sagt att det finns en grupp som jobbar med dessa frågor. När jag frågar hur det går så blir svaret att det är bättre. Bättre är inte bra och nu har eventuellt en man dött på grund av att myndigheterna inte kan jobba ihop på ett smidigt sätt.
Jag vägrar att tro på allt som står i tidningarna men misstänker att ett uttalande från en person på Gotlands kommun kan vara rätt i detta fall. Han skulle enligt lokaltidningen ha sagt att det inte är helt klart vem som har ansvaret att sätta upp skyltar. Det är nog bara på Gotland som tre stycken måste dö på samma plats innan man kan sätta sig ner vid samma bord och diskutera vem som skall sätta upp en varningsskylt om livsfarliga undervattensströmmar.
Lägg ner länsstyrelsen på Gotland!
Det är dags att lägga ner länsstyrelsen på ön! Den statliga myndigheten sätter sig över alltför många små frågor och då uppstår en osäkerhet som lämnar en massa vakuum efter sig. Kommunen blir handlingsförlamad, vilket leder till att många beslut tappar fart, vilket i sin tur påverkar öns utveckling. Kommunen har övertagit många av länsstyrelsens tidigare uppdrag. Uppdrag som nu sköts på ett annat sätt och många av de sakerna skall länsstyrelsen bevaka och godkänna. Då har de möjlighet att krångla och lägga sig i och på så sätt visa att det var bättre på den tiden som besluten togs av landshövdingens gäng. Jag är övertygad om att det finns två olika kulturer som krockar och massor av gamla oförrätter som inte är utredda bland myndigheterna på ön.
Frågar man de ansvariga på de båda myndigheterna så kommer de att påstå att problemen inte finns. Men ställer man frågan till tjänstemän och de får svara anonymt så inser man snart att det verkligen finns problem. Det största problemet är att man inte kan erkänna vidden av problemet. Lösningen är att länsstyrelsens uppdrag flyttas till en helt ny ort där gammalt groll inte finns eller har plats att gro. Då skulle Gotland bli en av ca 20 kommuner under myndigheten.
Egentligen borde vi på Gotland ha lättast att samarbeta. Här är länsgränsen väldigt tydlig och därför vet vi att alla på ön är spelare i samma lag för öns bästa och borde samarbeta för snabba och tydliga lösningar. Vi har inget landsting bara en kommun och en länsstyrelse, men ändå så känns det tyvärr ofta som om vi vore motståndare till varandra.
Jag hoppas att det är skyltar på plats vid Holmhällar på måndag så att det inte behöver dö en människa till innan ansvariga har gjort vad de skall göra.
Myndigheterna är de enda som är myndiga och skall därmed redovisa var ansvaret ligger. De som frivilligt har tagit på sig sina arbetsuppgifter inom någon myndighet skall också ta ansvar för sina beslut.
Det du skriver är egentligen skrämmande men mycket bra att det tas upp. Hoppas fler engagerar sig i myndigheterna, i en hel del fall mycket dåliga arbetsmoral.