Gråtande män och tomma blickar

23 feb
23 februari 2014

1796442_10201248399841370_1971185738_n

Massor av besvikelse 

Det var länge sedan jag blev så besviken som jag blev i fredags. Vi har haft en lång resa med Snäcks camping. En resa som pågått sedan 2003 då det gjordes ett avtal som gick ut på att vi skulle ta över regionens camping på Snäck som då tillhörde en av de sämsta i landet på grund av misskötsel. Vi skulle göra den till en av de bästa i landet genom att investera smart. 2012 fick vi campingnäringens prestigepris för det vi gjort och vi var då ett föredöme i landet. Regionen skulle under tiden ge oss ett bygglov och en plan plus en tomträtt så att vi kunde belåna anläggningen och få permanenta bygglov.

Cirkus Snäck

Turerna med Snäck har ibland jämförts med en cirkus och det är precis vad det är. Det kommer in olika artister i manegen som har olika budskap. Det ena budskapet är mer hårresande än det andra. Framför allt är det ingen, och då menar jag ingen, som kliver in och vill ta ansvar för region Gotlands agerande. Det känns som om det pågår en intern tävling i bortförklaringar där det gäller att föra över Svarte Petter till någon annan.

Något som kunde vara enkelt, blir väldigt krångligt 

Egentligen är allt väldigt enkelt och snillrikt komponerat av Janne Lundgren och Pelle Lindskog som var ansvariga för avtalskonstruktionen tillsammans med kommunjuristen Janne Olsson. De två första skrev under avtalet och de två sista är i högsta grad inblandade i ärendet än idag, vilket är smart av regionen eftersom de då kan bibehålla kunskap om ärendet. Avtalet bygger på att vi skall investera mellan 60–100 miljoner istället för Region Gotland och då skall anläggningen uppnå en viss klass, vilket den gör idag – eller snarare gjorde, för en vecka sedan.

Som motprestation skulle vi få låg hyra och en tomträtt som skulle ligga till grund för den belåning som vi skulle behöva för denna investering. Banken kräver dock en tomträtt som säkerhet för att låna ut pengar. Tomträtten skulle komma fram efter att planen blev klar och då skulle vi även få permanenta bygglov. Detta skulle enligt avtalet ske inom 1–2 år. Efter cirka 11 år är detta fortfarande inte löst och detta vill regionen inte ta något ansvar för.

Förhandlingsparten blev en jurist 

Vi fick två personer med begränsat förhandlingsutrymme som förhandlingsparter. I mina ögon var det väldigt tydligt vem som skötte förhandlingen: kommunjuristen förde talan. Det var bara han som hade tid att faktiskt närvara på våra möten och som hade åsikter, vilket gjorde detta extra svårt.

Juristen anser att inget ansvar ligger på Region Gotland för att lösa boendefrågan 2014 och att Region Gotland  inte skall lösa in investeringarna vi gjort, därför att vi brutit mot avtalet när vi själva (avtalsparten) inte investerat alla pengarna utan tagit hjälp av närstående bolag.

Det finns ingen förståelse för att det inte gick att belåna anläggningen utan tomträtt varför vi tvingades att leasa villavagnar för betydande belopp, vilket blev en sämre affär än att låna. Niklas Harlevi och jag får helt enkelt skylla oss själva att vi blev tvungna att låna in pengar via vårt gemensamma bolag och från närstående.

Innebörden är att utomstående bolag äger asfalt, avlopp m.m. på anläggningen och enligt juristen täcks detta inte av avtalet och därför skall Region Gotland inte lösa in detta. Det var helt på mitt och Niklas ansvar att vi valde att göra så och juristen sa att han aldrig skulle ha tagit en sådan risk. Vad skälet till att vi försökte lösa situationen på detta vis var, är inte juristens problem.

Att jag gick i taket efter dessa förhandlingar är ingen hemlighet. Enligt juristen borde vi ha stängt anläggningen och väntat på en plan. Att anläggningen stod för över 7% av alla kommersiella gästnätter på ön för några år sedan betyder inget vare sig för honom eller Region Gotland, som han företrädde.

Nu blir det så att anläggningen stängs ner och då får vi se vad näringen säger. Det är en större  volym gästnätter än vad  som Visby Hotell och Strand Hotell har på årsbasis, som nu stängs ned. Jag tror inte det passerar obemärkt förbi.

Vem är det som skall ge anläggningen bygglov? 

De senaste veckorna har jag ägnat de flesta av dygnets 24 timmar till att försöka lösa den pinsamma situationen att vi måste montera ner anläggningen. I onsdags var det ett positivt möte där jag verkligen trodde att  vi hade en lösning som skulle innebära att anläggningen blev öppen i sommar med ca 30 % mindre boendekapacitet. Det var bara ett beslut bort som skulle komma under fredagen så jag förberedde alla inblandade på just detta och gjorde ånyo en rockad i handlingsplanen.

På fredagen fick jag ett samtal om att det inte går att genomföra denna överenskommelse därför att anläggningen inte har något bygglov. Jag trodde att man skämtade om detta men det var allvar. Anläggningen har inte haft bygglov på 11 år och det var just detta som vi skrev kontrakt om och fick löften om. Regionen har monopol på planer och bygglov så det är inget vi kan påverka. Om det funnits ett tillräckligt stort engagemang så skulle de inblandade varit uppdaterade på allt som rör anläggningen.

Bristande engagemang på riktigt 

Min magkänsla säger att de inblandade inte vet så mycket om anläggningen och turismens förutsättningar. Därför försökte vi bjuda in politiker och tjänstemän till ett öppet hus förra lördagen. Jag tror att det kom närmare 15 olika politiker, men ingen av dem som är direkt inblandade kom, förutom Byggnadsnämndens ordförande som blev där i flera timmar och svarade på frågor som ibland blev rätt tuffa.

När jag sen bjöd in till en särskild visning i fredags för att skapa förståelse så avbokades den medan jag stod på Snäck och väntade. En del av denna soppa beror absolut på bristande engagemang och intresse för själva sakfrågan.

Vem kan rekommendera Region Gotland? 

För ett och ett halvt år sedan skrev vi på ett avtal om att regionen och Snäcks camping skulle försöka hitta ett värde på anläggningen för inlösen. Under den tiden har det gjorts så lite från regionen för att komma fram till en inlösen att jag skäms för dem. Jag kan inte stå rakryggad och rekommendera någon att göra affärer med Region Gotland.

När jag hörde att den förre VD:n för Swedbank inte ville låna ut pengar till företag som skulle göra större affärer med Region Gotland så trodde jag han skämtade. Nu inser jag hur vettig han var och att Region Gotland inte håller vad man lovar. Region Gotland har agerat ytterst oproffsigt när det gäller den här affären och många andra. Region Gotland har monopol på att styra ön Gotland, tyvärr finns det ingen annan att vända sig till om det är just här man vill driva sin verksamhet.

1970529_10201256749290101_449876816_n

Tårar och skämmiga ögon

Jag har nästan aldrig känt mig så mycket som en loser som de senaste dagarna. Som VD skall jag stå mitt i stormens öga och försöka förhandla och förklara. Jag skall bibehålla en positiv energinivå hos personalen, samtidigt som jag känner att ”det här går åt helvete”. Utan en engagerad personal skulle vi aldrig kunnat gå från sämst till bäst i klassen på några år. När jag nu skall peppa dem till att montera ner allt de de byggt upp för att sen gå en osäker framtid till mötes, så blir även män över 50 ledsna. Ingen gråter öppet men det syns en och annan tår som vill tränga sig fram. Det syns hängande axlar och oförståelse för hanteringan av en anläggning som man egentligen är väldigt stolta över.

Det blir tomt på energi samt ledsna ögon som inte förstår. Samma slags ögon mötte mig för första gången även inom regionen i fredags när man nu förstod vad som skulle ske. Jag har sett några från Region Gotland som faktiskt brytt sig på riktigt. Några andra följer bara regler och bryr sig inte det minsta personligen. Någon har ett nöjt flin på läpparna som bakom masken och gillar situationen. Om det har med jante att göra eller möjligheten att vinna väljare på detta lägger jag inga värderingar på.

En man med erfarenhet

Jag träffade den förra arrendatorn för anläggningen i lördags och det är en man som slitit på alla Visbys campingar under 40 år. Sonny är nog den som varit mest campingmänniska av alla på ön och jag har stor respekt för honom. Han har själv drivit Snäck och följt anläggningens utveckling på nära håll de senaste 25 åren. Har var både tårögd och förbannad över slöseriet och förstörelsen av Snäck camping som aldrig varit så välskött som den är just nu, enligt honom. Hans ord och blodsprängda ögon har etsat sig fast som en kortfilm i huvudet och det känns inte bra.

Att skämmas inför sig själv!

Jag själv har en mycket dålig smak i munnen och skäms inför alla de som skulle ha bott på anläggningen 2014. Jag skäms inför de anställda som gjort anläggningen till en av de bästa i landet, från att ha varit en av de absolut sämsta under Region Gotlands tid som ansvariga. Jag skäms inför hela turistindustrin att vi stänger ner en anläggning som för några år sedan stod för nästan 7% av alla kommersiella gästnätter, just nu när turistindustrin står inför den största ökningen på många år. Jag skäms för de politiker som gemensamt är ansvariga men som skyller på andra.

Och det värsta är att jag skäms för mig själv över att jag inte lyckas förklara en så enkel sak som det här för motparten. På något sätt är det sista det värsta: att inte vara kompis med sig själv. För 9,5 år sedan upplevde jag något liknande, att inte klara av det som jag satt upp som mål och det är inget bra för självförtroendet.

De bästa väljer bort Region Gotland 

Jag börjar förstå varför Niklas Harlevi tröttnade och valde ett yrke där han inte behöver ha att göra med Region Gotland. Min absolut bästa kompis Mikael Juniwik har bestämt sig för att flytta från ön för att det inte går att undvika Region Gotland om man ska driva verksamhet här. Jag fick Facebook-inlägg igår från både Micke Juniwik och Anders Hellberg – en fd stor företagare som valde att lämna ön därför att det inte går att ha med Region Gotland att göra. Min fru har sin bild helt klar och tyvärr fins det många fler av de duktigaste företagarna som tänker samma tanke. Det gör att jag och många till bör tänka till hur beroende vår framtid skall vara av Region Gotland.

Vad menade man egentligen? 

Anders, Micke och Niklas tillhör en lista på topp-tio-företagare bland män på ön. När de bästa inte vill verka här så är det allvarliga signaler. När regionen på frukostmötet för några månader sedan förklarade de negativa siffror som Svenskt Näringslivs ranking innebär, så slogs jag av svaren:

 1. Vi har gjort en egen utvärdering och den är inte lika dålig (fel på mätningen)
 2. Öns ledare, Regiondirektören, snackade något om droppen som urholkade stenen! (Om någon kan förklara vad han menade så skulle jag bli väldigt glad).

En kultur som måste brytas 

Tyvärr tror några att detta beteende skall lösa sig genom att vi byter styre vid valet. Det har vi gjort så många gånger och det finns inget som tyder på att det andra blocket skulle lösa det här bättre. Det som behövs är ett nytt tänk och en ny kultur bland politikerna. Skall detta ske  måste så många som möjligt bort från politiken och nytt oförstört blod måste in. Vi får antagligen ett byte på grund av att allt för många väljare har kort minne. En stor grupp missnöjes-röstar och väljer varje gång bort de som styr. Man väljer inte aktivt in någon, utan man väljer att rösta bort de som idag styr. Detta vet oppositionen och därför går åren i opposition ut på att få de styrande att sitta med Svarte Petter så många gånger som möjligt och gärna så nära valet som möjligt. Det spelar ingen roll om någon eller några människor eller företag får så mycket stryk under vägen att de går under eller väljer bort ön för framtiden.

Jag har lärt mig att i krig och kärlek är allt tillåtet och kommer i fortsättningen att lägga till att det också är tillåtet i politik.

1920355_10201256748650085_1310908370_n

Jag blir stark av sånt här

För mig är det ingen stor sak när beslutet väl är fattat. Det handlar krasst om att vi gjort affärer med en opålitlig motpart och det bör vi undvika i framtiden. Det kommer att kosta ett ansenligt belopp samt en stukat självförtroende, men jag kommer resa mig från detta och kanske ännu starkare. Det finns ett antal varumärken som får sig en törn, men det finns betydligt värre saker. Det finns människor som tappar tron. Personal som inte får jobb, vilka blir de stora förlorarna.

Att någon av de inblandade från Region Gotland kommer att ta fullt ansvar tror jag inte, utan de fortsätter troligen att byta kort med varandra och var och en hoppas att inte just de skall bli sittande med Svarte Petter när pressen skall syna. För i det här spelet anses alltid just pressen vara en väldigt viktig spelare som ofta skall ha information innan de berörda får den. Framför allt när man har något negativt att förmedla.

Att lyfta i motvind är lätt om man vågar

Jag har använt helgen till att samla energi. Träffat vänner, letat fram endurohojen och kört ett myspass på två timmar, varit och badat med yngsta dotterns kompisar i Romabadet, promenerat med hunden längs havet och myst med Monika. I morse när jag och Kålle gick på promenad låg det ett stolt svanpar vid stranden. Svanarna tittade lite intresserat på mig och Kålle när vi närmade oss. I samma ögonblick som vi kom innanför deras bekvämlighetszon vände de sig mot vinden och fällde ut vingarna. Det kändes som om de lät oss komma onormalt nära, vilket gjorde att jag upplevde svanarna som onormalt stora när det fällde ut vingarna och började flaxa och sparka igång mot vinden och flyga iväg västerut. Man skulle kunna ta det som ett tecken från någon om man vill.

Det är alltid lättast att lyfta när det blåser motvind och det är inget man skall vara rädd för. Vi är många som har en del att lära av svanarna som är experter på att leva i tvåsamhet och lyfta i motvind.

Hur svårt kan det vara att ha ett bra liv? 

Jag har sagt det förut, att när rädslan styr allt för mycket så blir det en otydlig ledning. Med en otydlig ledning blir det svårt att göra underverk längre ner i organisationen.

Nu skall jag göra som frun säger. ”Ägna dig åt dina barn och dig själv. Vill de inte så vill de inte svårare än så är det inte.” Troligen har hon rätt för hon är från Skåne och gillar livet här och nu och tänker inte förändra världen och inte ens Gotland.


Dela med dina vänner!
9 svar
 1. Olle Vahlberg says:

  Det är ett under att det fortfarande finns folk som offrar år av sin tid och kunnighet för att förverkliga sina ideer när man möts av ett motstånd som detta. Man klär av hans vision från all verklighet (för den finns ju faktiskt där att titta på han har ju förverkligat den) och tar in en jurist som motpart för att på ett effektivt sätt sno hans arbete. Man kan ju tro att det är gangstrar som gör sånt inte folkets företrädare inom en kommun. JAG SKÄMS.

 2. greger says:

  snyft snyft

 3. Liselotte Norén says:

  Hej Pigge, först blir jag förbannad, sen ledsen och nu är jag förbannad igen……tur att du har en klok fru för utan en stark fanclub så står man sig ganska slätt när snålblåsen gör så att man inser att att man snart kommer att lyfta igen. En ful ankunge som blir en svan….tänkte jag i fredags vid köksbordet efter att ha träffat motsvarande dumhet hos ett av våra verk.
  Tänker också att det faktiskt är ganska svårt att ”bara tänka på sig själv och de sina” när man ser potentialen och hur mycket bättre det faktiskt skulle kunna bli för fler…..för många…..för faktiskt en hel massa folk! Så heja dig, och oss, som vill förbättre, förändra och utveckla så att det blir bättre.
  Flytta, ja kanske det……fast du känner nog igen en dummskalle oavsett skepnad nu:)

  Allt gott/Liselotte

 4. Hille says:

  Snacka om moment 22! Beklämmande läsning. Kan bara hoppas (ja, det känns högst troligt faktiskt) att du kommer upp med nya fantastiska idéer. Just för att det är motvind..
  En alldeles magisk födelsedag vill jag önska dig från fastlandet. Kram Hille

 5. Thomas "Tjabo" Lindersson says:

  Medelmåttornas diktatur.

 6. Göran Ahlström says:

  Skriv en bok om hela campinghistorien. Du är ju född till författare. Mycket välformulerat.

 7. Christer Hellberg says:

  Lider med dig. 🙁 I administrationens Sverige står jurister för visionerna – då blir det mest… administration av administrationens administration…

 8. Stig Wallén says:

  Kom just hem från vildmarken och läste detta!
  Lyssna på frun!!!
  Pigge, ring mig, har länge tänkt att kontakta dig, nu är det dags!

  Vänligen
  Stig Wallén
  Företagare i Jämtland
  070-5845807

 9. Evy Nymoen says:

  Pigge….Ja kära nån ! Läst detta ditt senaste inlägg! Tycker hela jistorien är så sorgsen och onödigt stor blivit Inte att du gjort fel…men Region Gotland känns som väldigt LUDDIG Ingen chef som vågar ta tag i detta stora ? Man litar på att någon annan skall göra det? VEM annan ? Hela den byråkratiska ordningen här på Gotland skapar ingen lust att göra något som för turistsäsongen framåt …Att få bygglov på ”attraktiva” platser möts av att tomterna skall ha en viss strl annars söka Planändring?? HUR lång tid tar det? Jag höll på i 3 veckor för att få träffa en fysisk person och diskutera mitt bygglov 🙁 Tiden för gällande hann gå ut och sen fick jag avslag då tomten var för liten för ett tidigare beviljat bygglov…Sånt skall man hålla på med? Och notera att VARJE papper Regionen skickar ut, kostar pengar ? VAD är dom till för? Nu svävade jag ut lite, men tycker nog att vi har en HÖG småchefer som chefer över varandra Men INGEN vågar / VILL stå upp för för något när det gäller Tragiskt! Och denna gången känns det som att man hade bestämt sig i ditt ärende, att bara låta dig fullfölja flytten UTAN ett uns av samvete för alla dom som blir inblandade Orka Orka Pigge Stryktålig är du iaf ! NU vill jag avsluta med att säga GRATTIS på födelsedagen Hoppas DU får en trevlig DAG iallafall Fortsättning följer Kram <3

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring