Tänk om vi kunde tro på det som står i tidningarna…
Jag är åter från stranden på Kreta som bara ligger 3,5 timmars resa från mitt hus i Brissund. Det är inte klokt vad bra kommunikationer vi har när vi kan enas om resandet. Ca 150 glada gotlänningar landade kl 19.15 på Visby flygplats i söndags och alla var väldigt nöjda över att inte behöva ta in på hotell eller försöka komma med nästa flight till Gotland. Man spar både pengar och miljö samtidigt som det blir en mycket bättre upplevelse.
Inbördeskrig?
När jag läser de lokala morgontidningarna blir jag deprimerad. Det förekommer ett nytt inbördeskrig på Gotland fast vi egentligen borde enas och jobba tillsammans. Tyvärr lyckas vi hela tiden trissa upp lokala små krig till stora konflikter som skapar dålig energi och ger fel fokus. Nu har tydligen Radio Gotland lyckats hetsa journalister mot näringslivet och då enas tidningarna över alla gränser. Den påstådda konkurrensen mellan tidningarna är som bortblåst.
När jag till och med kan läsa samma artikel av samma journalist men med olika foton i de båda morgontidningarna undrar jag var denna konkurrens skall sluta? Varför bryr vi oss så mycket vad som står i tidningarna? Det är väl inte killarna i Norrköping som styr öns utveckling? Tidningarna är bara en kommersiell produkt. Norrköpings Tidningars fabrik producerar artiklar och journalisterna vill därför uppnå debatt så att de får sälja fler lösnummer, för lösnummer är deras levebröd.
Tyvärr blir det allt för många fel i tidningarna när journalisterna inte kollar fakta. Egentligen borde någon ta ägaren i örat och kräva större resurser så att vi kan börja tro på det som står i dagstidningarna. Det är farligt att förtroendet för pressen försvinner.
Flera journalister gaddar ihop sig mot den som opponerar sig. Stackars Tiina Mykkänen som egentligen vill väl och försöker skapa samförstånd för utveckling, blir nermald av de journalister som känner sig kränkta. Jag tror att entreprenörer, företagare, tjänstemän och journalister borde lyssna på varandra och fundera. När det ges kritik så kan man nästan alltid lära sig något.
Ulf Hammarlund ger sig på Eva Werkelin för någon lösryckt kommentar. Tänk er omvänt att hon skulle ge sig på Hammarlund och hänga honom för att hans tidning exempelvis inte vet vem som är VD på öns största privata företag.
Varför hänger man ut mig?
Ulf menar att de inte hängt ut någon. Jag kan då känna mig rätt uthängd. Två eller tre gånger så har hans tidning dragit upp nyheter om mig på löpsedlar och förstasidor för att sedan ägna en eller två sidor åt en polisanmälan som gjorts mot mig. En anmälan kan vem som helst göra på vem som helst för vad som helst. En anmälan är inget annat än en anmälan och borde inte framställas som något mer förrän en dom faller. Men från tidningen kan man göra en jättesak av detta om det handlar om någon som säljer!
Jag kan bara se två skäl till varför man väljer att göra så mot mig och inte till exempel mot den fastighetsägare i Kappelshamn som sedan flera år bryter mot regler om strandskydd. Antingen vill man smutskasta just mig eller så har jag ett större kommersiellt värde för ägarna.
När en anmälan läggs ned finns det nästan inget intresse att lyfta fram detta. Att jag hade rätt blir en liten enspaltare som många missar och då blir jag kvar som naturskövlare i de gotlänningarnas ögon som missat den enspaltaren. Jag anser att detta är att hänga ut någon i kommersiellt syfte. Varför ägnar man 20 gånger så mycket utrymme åt det som är negativt än det som är positivt?
Fritt villebråd i debattforumet
Risken man tar när man uttalar sig i någon av Norrköpings Tidningars alla medier är att det blir en häxjakt på deras debattforum/skvallerspalt. Jag har ställt frågan till de olika cheferna på tidningen om de kan stå för den ”skvallerspalten” och om de är stolta över detta. Ingen är stolt över ”skvallerspalten”. Inte ens den ansvarige utgivaren är stolt för det han presterar när jag ställer en rak fråga. För mig skulle det vara svårt att jobba på en arbetsplats där jag tvingas att göra ett jobb jag inte gillar år efter år.
Det allvarligaste med debattforumet är nog att flera som borde uttala sig i de olika medierna som ingår i tidningskoncernen, inte vill säga något eller blir rätt återhållsamma i sina kommentarer därför att de inte vill bli utsatta för alla dessa påhopp under skenet att det är en debatt… För mig är det stor skillnad på en vettig debatt och det som pågår i debattforumet. Debattforumet drar in en massa pengar. Varje besök räknas när man skall prissätta annonser. Allt är kommersiellt även om många journalister påstår att de inte styrs av pengar! Rådet jag får från ägarna och de ansvariga att jag inte skall läsa vad som skrivs om mig. Det är ju också ett sätt att hantera frågan.
Varje nyhet ett värde i kronor. Nyheten är det man producerar i Norrköpings Tidningars fabrik. Var och en som ställer upp för journalisterna får räkna med att de skriver som de vill. Det finns andra medier och sidor där man kan betala för att få sina åsikter publicerade. Alternativt kan man förhandla med journalisten om att man vill läsa och godkänna det som skrivs som villkor för att ställa upp på en intervju. Jag tror att många fler borde kräva detta så blev det betydlig färre fel.
Inspiration från andra kommuner
Jag har ett väldigt stort Gotlandshjärta men tycker att det är ett tråkigt företagarklimat på ön och har valt att pröva andra kommuner, vilket ger massor av inspiration. Jag tror att alltför många är för fokuserade på Gotland och glömmer bort resten av världen. För min del är det underbart att undersöka hur andra kommuner i Sverige jobbar. Det är verkligen intressant!
Fler borde söka sig från ön och sluta haka upp sig på vad lokaltidningarna väljer att skriva. Det är inte bara Eva som slutat läsa morgontidningarna utan det är fler företagare som tröttnat. Eventuellt är det en trend, eller också betyder det inget. Det som känns lite ihåligt med Evas resonemang är att hon inte vill läsa tidningen, men däremot annonsera och göra arrangemang med tidningen. Det känns lite konstigt. Tar man avstånd så gör man det väl fullt och fast, annars blir det ingen effekt?
Slutligen vill jag dementera den rubrik och ingress som morgontidningen hade häromdagen angående Smedjebacken. Den var sjukligt överdriven men sålde eventuellt något lösnummer till. Att hålla sig till sanningen är inget för den som sätter rubriker eller löpsedlar.
Herregud, att du som utnyttjar tidningarna till fullo skriver en sådan här text. Har sedan jag flyttade hit för några år sedan varit grymt förvånad över hur tidningarna ger dig sådant stort utrymme så fort du har något nytt att lansera eller vill gnälla över att tjänstemän inte låter dig göra som du vill.
Att du som affärsman utnyttjar dem så förstår jag väl. Det är ovärderlig reklam du lyckas få. Men som sagt, att tidningarna sväljer det gör mig mycket förvånad.
Så långt gott, du utnyttjar dem och de bjuder på det. Men så skriver du detta, snacka om att skjuta sig själv i foten…
Hallå Peter. Artikeln var vad jag minns korrekt men rubriken var helt felaktig. Om det var GT eller GA minns jag inte. De är ju rätt många som bara läser rubriker och då måste rubriken överensstämma med texten. Det finns ju en tendens att överdriva dessa för att locka läsare antar jag. Men för dem som bara läser rubriken så får man en skev bild. Du kan ju kolla och se vad du tycker. Gällande debatten så var jag inte hemma och lyssnar inte på Radion eller medverkar sedan något år.
Ni har ju ett stort ansvar då ni påverkar väldigt mycket människor. Tex min polis anmälan som lokal tidningarna använder två sidor + första sidan och löpsedeln när jag blir polis anmäls. Det ger en bild av att jag gjort något fel och när det visar sig att jag inte gjort något fel så använder ni en spalt att berätta det. Bilden för era läsare är ju att jag är en som inte följer regelverket. Varför är det inte lika intressant att att berätta att det som gjordes var rätt som om det var fel? För läsarna borde bra saker vara lika intressanta som dåliga eller är det inte så.
Pigge W
Hej Pigge! Vad är det konkret som du tycker är fel i GA:s artikel om planerna i Smedjebacken? Jag ser inte riktigt vad som skiljer uppgifterna i vår artikel från de du själv ger i bloggen, och som finns i den länkade artikeln i Dalarnas Tidningar.
Peter Wennblad, redaktionschef GA, som helt frivilligt ”hetsade mot näringslivet” i debatten i Radio Gotland.
Har du fått ännu en dotter? Jag gratulerar!