Antal passagerare eller antal besökare?
En lustig sak i våra lokaltidningars rapporteringen är att de redovisar hur många som rest till och från Gotland. Gotland är unikt med att redovisa antalet resenärer t.o.r. när man normalt på destinationer redovisar tillresande. Om lokaltidningarna vore konsekventa så skulle de rapportera att det flyger ca 700 000 svenskar till och från Thailand i stället för 350 000 svenskar som reser till Thailand, att Kneippbyn har ca 780 000 besökare som går genom grindarna till sommar- och vattenlandet (varje person passerar en entrégrind ca 6-8 gånger) eller redovisa antalet läsare per tidning när alla andra rapporterar antal ex.
Jag förstår om det är viktigt för Destination Gotland hur många som reser t.o.r. Men det intressanta för gotlänningarna är antalet som reser hit och hur många dagar besökarna stannar i snitt. Det är ett sätt att ta tempen på turistindustrin.
Om någon kunde fördjupa sig i resestatistiken och redovisa antal gotlänningar som idag reser med båt jämfört med för 10–20 år sedan så har den siffran gått upp rejält samtidigt som antal snittövernattningar har gått ner med 50–100 % på samma tid. Det innebär att turistnäringen kräver en väldigt stor ökning av antalet hitresta för att nå upp till tidigare siffror. Jag tror inte transportnäringen klarar den siffran och framför allt tror jag inte att näringen är medveten över detta. Man matas med stora siffror om resandet och tror att det med automatik innebär att näringen har en tillväxt.
För ett antal år sedan reste alla en eller två veckor på semester och nu är mönstret brutet för att många vill hinna med flera korta resor per år. Det innebär att alla destinationer har färre övernattningar och resenärerna gör fler olika resor under året. Utan att ha ett underlag så är jag övertygad om att Turistgotland inte har ökat antalet resenärer i samma takt som vi tappat antalet övernattningar. Jag skulle tro att vi tappat från ca sex nätter till ca tre nätter i snitt och skulle det stämma så måste vi transportera dubbelt så många turister. Är siffran bara hälften så måste vi transportera 50% fler än vad vi gjorde 1991. Och det tror jag inte vi gör…
Höga biljettpriser
Nu börjar även de höga biljettpriserna på båten att slå igenom och resandet har börjat visa röda siffror flera månader. Av någon anledning så redovisas inte siffrorna lika frekvent och man kan ju undra om det hänger ihop med nedgången av antal passagerare per båt. Vi behöver förstå hur många som månadsvis reser till ön och det är information som gärna får presenteras av morgontidningarna. Men om den bara kommer när det är plus blir det inte så trovärdigt. Det är självklart att en dag kommer det höga biljettpriset att ge ett bakslag för turistindustrin på ön och då måste vi reagera.
Även vid en årlig ökning av resandet med 3% per år är det troligen en minskning av antalet gästnätter på ön. Rederiet har inget ansvar för turismens utveckling och borde inte få vara i monopolställning för båttrafiken. Det är helt absurt att man har majoritetsägande i ett bokningssystem som skall vara regionens fönster till världen. Antingen måste Gotlandsbolaget frivilligt släppa sin majoritet eller så skall näringen omedelbart sätta planen i verket och starta ett konkurrerande system.
Just nu är det en bra balans på flyget och det toppas av att Norwegian och SAS nu flyger stora jetplan till Gotland under sommaren. Kan vi få dem att bli kvar så kommer troligen fler att följa dem vilket innebär att vi kan få Finnair m.fl. att trafikera ön och då blir det riktigt bra framöver. Däremot är det bedrövligt med enbart snabba båtar från ett monopolföretag. Dagens rederi kommer aldrig att få ”kred” för sina bra båtar och annat bra man gör så länge man sitter med ett ensamt ansvar för båt trafiken.
Ansvaret för Turistgotland
Nu står Gotland utan en fungerande turistorganisation och sannolikt kommer turistinformationen att skötas av Gotland Promotion i framtiden. Det är helt naturligt att det bolag som driver destinationssajten även sköter om turistinformationen. Dock måste Rederi Gotland sälja ut sin del så att de inte har majoritet i ett sådant bolag.
Den enskilt viktigaste frågan för Turistgotland är att vi hjälper ett konkurrerande rederi att starta slöbåtstrafik. Först då kommer Destination Gotland att starta en egen slöbåtstrafik och biljettpriset kommer att sjunka med 30-40%. Service med internet, hytter, mat och restider kommer också att förbättras betydligt när det blir konkurrens. Det kan tyckas märkligt att vi inom besöksnäringen går och längtar efter långsammare båtar, men det är en lösning som behövs om inte Turistgotland ska tappa besökare.
Jag hoppas att Conny, Eva, Peter, Niklas med flera vågar ställa krav på huvudägaren så att Gotland Promotion blir konkurrensneutralt och att Rederi Gotland inser fördelarna med att inte ha monopol. Det kommer aldrig att kunna bli ett fungerande Gotland om man inte släpper in nya aktörer. Rederi Gotland med Destination Gotland får gärna ha huvudansvaret för gotlandstrafiken i 100 år framöver men släpp monopoltanken och låt det totala Turistgotland vara ägare av öns viktigaste bokningsportal och turistbolag! Det är då som man verkligen får förtroende för Gotland Promotion och vi får ett starkt gemensamt bolag. Det sämsta är om ett konkurrerande bolag bildas för att Rederi Gotland inte kan acceptera att inte vara majoritetsägare.
Varför så få hytter?
Monopolet gör att det idag kostar över 800 kr för en singelhytt i tre timmar på Destination Gotlands färjor. Det finns bara två hytter med sängar på färjan idag. Jag har ställt frågan om hytter i åtta år och det bästa svar jag fått är att ”man skall titta på frågan”. Den verkar dock vara olöslig vilket beror på avsaknad av konkurrens. Den dag vi får konkurrens kommer frågan att lösas omgående.
Gotlands Medias debattforum
Under Almedalsveckan fick jag möjlighet att debattera medias påverkan. Jag tog upp Gotlands Medias klotterplank på hela gotland med ansvarige Patrik Annerud och frågade om han var stolt över sitt debattforum. Ett forum som anställda på tidningarna själva rekommenderar att vi som blir utsatta för skriverierna inte ska läsa?
Jämför med policy för debattinlägg på:
Patrik inser inte att det är ett problem när hans kollegor som är journalister och ansvariga utgivare ställer sig negativa till hans klotterplank där vem som helst kan skriva vad som helst om vem som helst anonymt. Flera av hans kollegor till och med skäms för att vara en del av detta och inser att det drar ner trovärdigheten för tidningen.
Om de anser att klotterplanket är viktigt för debatten, så som Patrik påstår, så borde de väl se till att ha ett forum där de som får frågor och anklagas för både det ena och det andra vill gå in och svara. På frågan om han var stolt för sin sida svarade han ungefär som en politiker, vilket kan betyda både ja och nej.
Han vet förstås att detta forum är bra för tidningens ekonomi då de lever på antal besökare. Å andra sidan tror jag att han längst inne helst skulle vilja slippa detta skräpforum, men ibland bestämmer ekonomin och då är en del beredda att sälja sin själ. Jag vet inte om det gäller Patrik men jag har i alla fall en tro som jag väljer att behålla för mig själv.
Nu är det 14 dagar med massor av arbetsfria dagar och då blir det bad och bus med tjejerna. Sommaren är härlig när man inte behöver så mycket kläder och man lever utomhus på ett annat sätt. Det känns som om alla människor blir gladare och mer förstående på sommaren. Jag undrar om det har med solen att göra och i så fall: är människor i t.ex. Brasilien och Australien gladare och lyckligare?
Nu är det träning som gäller då jag har anmält mig till ett motorcykelevent i Sahara till hösten med lite för unga och duktiga killar för att jag skall känna mig helt bekväm. Men med utmaningar kommer kunskap och man måste våga utmana för att få uppleva något annorlunda. Träna är ju aldrig fel och det blir lättare om det finns ett datum som är skarpt.
Hej Britt.
Har kollat upp detta och det är en miss av oss att 5 stugor av 51 inte finns i ett av bokningssystemen från v 33. Vi är tacksamma att du upplyste oss om felet som inte gick att åtgärda i helgen men nu är det fixat. Jag tittade på din drömstuga och den har över 90% bokat under högsäsong vilket är siffror som vi egentligen inte lovat förrän efter 3 år. V 33 och framåt i Slite är svåra veckor där vi absolut inte fyller anläggningen.
Med en ny anläggning blir det lite barnsjukdomar vilket vi flaggat för. Vi har en person avsatt hos oss, Jessica, som är den som hjälper dig och alla andra ägare om det uppstår problem.
Vi får mycket beröm för Slite och tror att det kommer att vara ett lyft för Slite och att du och alla våra hyresgäster skall bli nöjda i framtiden.
Kan vi boka på så bra som din stuga är bokad så kommer vi att ligga före i tidsplanen vilket bådar gott och troligen ger ett ökat marknadsvärde för er som valt att investera i en drömstuga i Slite.
Gällande kapaciteten på båtar har den gått i taket och vi har nu byggt ifatt så att det börjar finnas överkapacitet på boende på ön. Det är i och för sig bra för då kommer de som har bra standard att få sina enheter uthyrda och de med allt för dålig standard måste rusta för att få intäkter. Genom att uppmärksamma just detta så kan vi nog locka ett nytt rederi att trafikera Gotland med slöbåtar till ett betydligt lägre pris. Om så sker kommer troligen dagens rederi sätta in en liknande färja. Just detta kommer att gynna alla oss som är i uthyrningsbranschen.
Jag tror inte du behöver vara orolig för att din drömstuga skall bli något annat en Drömstuga. Vi budgeterar alla stugor på den Gotländska landsbygden med tanke på v 27–32 som högsäsong och v 26 o 33, som mellansäsong. Efter v 34 har vi nästan ingen uthyrning allas. Förutom Slite som har fabriksstopp och lite idrottsläger. Därför är Slite den anläggning utanför Visby som troligen kommer ha de högsta intäkterna framöver.
Jag är tacksam för att du uppmärksammat oss på problemet och anser att det nu är avklarat. Din drömstuga kommer att vara en drömstuga med bra intäkter och lite arbete. Meningen är att du skall ha semester direkt när du anländer till din stuga. Jag tror inte du behöver känna den minsta oro.
Jag och hela Gotland vill också passa på och tacka för att du är med och investerar i turistutvecklingen av den Gotländska landsbygden.
Hej
trevligt att läsa dina bloggar, fast den sista oroar en del, med tanke på att vi just har köpt en Drömstuga i Slite. kansek blir den trots allt en Mardrömstuga i stället??? Jag förstår att allt var tillrättalagt med bokningen, så länge försäljnigen pågick, men nu är alla små stugor sålda, men bara uthyrda till 14 augusti. trots detta så får man inte upp en enda liten Drömstuga 2+2 Slite, när man kollar på uthyrningen. Bara de stora finns med. Annen hade i helgen begärt åtgärd, men ingenting har ännu hänt. Hon trodde att problemet hade uppstått i helgen, men det har funnits där minst hela förra veckan också. Hur skall de små stugorna kunna bli uthyrda om de inte kommer upp som lediga alternativ när man söker på stuga i Slite??? Hur svårt kan det vara att få ordning på detta?
Vänliga hälsningar
Britt
Nja, nu tycker jag att du snöar lite 🙂 Ha en fin sommar.