Livet är för kort för kompromisser och att inte leva sin drömmar
Äntligen klart med Snäck Camping och inlösen
Efter 12 år så har Region Gotland nu löst tillbaka anläggningen på Snäck och är nu själva åter ansvariga för framtiden, eftersom de inte kunde hålla ett ingånget avtal. Det skall bli intressant att se vilka krav de ställer på driften framöver? Vi skrev avtal om att hålla fyrstjärnig status och blå flagg-standard för stranden. Jag hoppas att anläggningen får möjlighet att blomma ut igen och att de går in med full kraft och gör något bra omgående. Besöksnäringen behöver Snäck som har plats för lika många gäster som hela hotellnäringen innanför murarna har.
Kommer Region Gotland att ställa samma krav som på sig själva som de gjorde på oss?
Det finns många idéer inom Region Gotland om vad som skall ske på campingen framöver. Tyvärr finns det ingen samsyn inom Region Gotland om vad näringen behöver framöver. Troligen blir det så att Region Gotland väljer att sälja anläggningen när de skapat så många byggrätter som möjligt med inriktning att få så bra betalt som möjligt, vilket kanske är bra på kort sikt för Region Gotlands ekonomi. Detta i sin tur innebär att köparen måste exploatera anläggningen med stugor och hotell så hårt de kan för att få ekonomi i balans. Kravet tidigare var fyra stjärnor, blå flagg på stranden och ca 500 moderna bäddar. Frågan är vad besöksnäringens krav verkligen är 2015–2025? Normalt borde man tagit reda på detta när man gör en plan för området men det har de inte gjort. Min teori är att tjänstemännen anser sig ha koll på detta och då väljer bort att ta in en specialist, trots att det nu äntligen finns en medarbetare med branschkunskap inom Region Gotland: Mats Jansson.
Visbys närmaste campingar ligger i Tofta och Åminne
När Kneippbyn har ambitionen att bygga bort campingen helt och hållet samtidigt som Norderstrand enbart kommer att ha bara en mycket liten del till rörlig camping för att kunna vara en lyxig citycamping, då återstår Snäck, Åminne och Tofta som alternativ för de som vill campa nära Visby. För tio år sedan bodde det mer än fyra tusen människor på Snäck, Norderstrand och Kneippbyn. Mer än 90 % av dessa var rörlig camping.
Om Snäcks plan blir verklighet kommer det bara att finnas kvar ca 10 % av dessa rörliga platser. Jag tror tyvärr inte att de tittat på behovet i Visby för besöksnäringen när de gjort planen, utan mer på att den måste bli klar så att de kan bocka av detta efter drygt 12 års arbete. Det känns som om det är viktigare att komma i mål med en plan än att få fram något som rimmar med öns framtida behov.
Turism är framtidsbranschen på Gotland
När stenindustrin är hotad, när lantbruket dras med lönsamhetsproblem och är helt beroende av bidrag som kan försvinna med ett pennstreck. När nedläggningar hotar skattemyndigheten och Svenska Spel står inför stora utmaningar. Då är besöksnäringen en framtidsbransch på ön som inte kan flyttas eller utlokaliseras. Jag hoppas att de inom Region Gotland börjar ta näringen och dess potential på fullaste allvar. Jag tror att det enda uppdrag som inte fått någon ersättare efter att Åke blev sparkad av partiet är just hans roll som lots för besöksnäringen. Om det är ersatt så har man smugit med detta och vi är många som skulle vilja veta vem som blivit ersättare. Kicki Scheller fick länsstyrelsens roll som besöksnäringslots och Åke Svensson axlade samma roll inom Region Gotland efter önskemål från näringen. Hon ringer alltid upp omgående, medan Region Gotlands besöksnäringlots tar flera månader på sig, vilket TF Regiondirektör accepterar. Detta säger absolut något om inställningen till besöksnäringen inom Region Gotland!
Tydlighet kommer att göra branschen till öns viktigaste näring
Gotlands Förenade Besöksnäring skall vara en förening som skall äga ett AB där det skall bli verkstad. När alla skall vara med tar det tid och olika intresseriktningar slutar ofta i dåliga kompromisser där allt skall rymmas. Helst skall organisationen tillfredsställa alla vilket vi bevisat flera gånger att det inte går. Jag tror att man skall ha med dem som vill satsa tid och pengar på utveckling. Och sedan ha några få mål som man fokuserar på och visar resultat. Organisationer måste visa på succéer så att andra blir intresserade av att vara med fram över. Vi är tyvärr belastade med lite för många projekt som har havererat genom åren på ön.
Nu håller man på att starta verkstaden och det skall ske genom att hitta en styrelse och ordförande, styrelse och VD för bolaget. Skall vi lyckas denna gång så måste det nog vara ett litet målinriktat gäng som jobbar med 3–5 frågor. Nedan är för mig prioriterade frågor som skulle räcka att ha fokus på och som är tydligt mätbara.
- Öka antalet resande till ön på sommaren från +0,5% till + 5% per år
- Öka antalet gästnätter med 20 % på tre år
- Ha någon som uttalar sig som en röst i besöksnäringsfrågorna.
- Få till ett bokningssystem där alla är välkomna och som ägs av AB Gotland. 1–2 % av omsättningen i systemet skall gå tillbaka till systemet som skall göra Gotland till VÄRLDENS MEST SPÄNNANDE RESMÅL.
- Se till att vi har kul och träffas inom näringen några gånger per år!
Världen mest spännande resmål, men för vem?
Föreningen Gotlands Förenade Besöksnäring har bestämt att Gotland skall ha som ambition att bli Världens mest spännande resmål. Jag gillar att de sätter höga ambitioner och då är det bara en tidsaxel som fattas. Det borde ta 5–10 år att nå dit om vi jobbar stenhårt. Sedan bör vi antagligen försöka ringa in mot vilka vi vänder oss för att lyckas för det kan inte vara alla som är vår målgrupp. När vi då skall sätta igång verkstaden och förverkliga ambitionen så krävs det kapital. Skall vi bli bäst i världen så snackar vi inte elitserien i Sverige utan en VM-tävling där vi skall tävla mot det bästa i världen inom varje gren. Att bli bäst i världen kräver resurser och då måste vi samla det bästa och känna oss inspirerade för att lyckas. Eller våga satsa på ett lite unikt team som får uppdraget i att bli bäst i värden inom ett nischat område som borde vara …………?
Det är inget fel att sätta upp mål, men då måste det fram resurser för dessa mål. Är de som bestämt målet beredda att satsa tid och pengar på att bli bäst i världen är en första fråga de bör ställa sig eller förväntar de sig pengar och kraft utifrån?
Turistdirektör med procent på utvecklingen
Med facit i hand vet jag vad små hungriga organisationer som jobbar mot tydliga mål kan lyckas med. Jag anser att bolagets mål bör vara att öka resandet och gästnätterna enligt ovan för då regnar det på hela ön. Organisationen skall givetvis ha lön och sedan ett bonusavtal om de lyckas. Kostnader för att genomföra detta är troligen närmare 10 miljoner per år vilket skall vara ca 4 % av vad detta innebär i extra intäkter för ön.
Då kommer det att bli en lönsam investering för alla som jobbar inom besöksnäringen när vi omsätter 250 miljoner extra! Inte speciellt mycket med tanke på att Jordbruket får ca 330 miljoner per år i bidrag eller att Destination Gotland får nästan 1/2 miljard i bidrag per år. Att öns viktigaste näring skulle satsa minst 10 miljoner per år för att utvecklas till något i världsklass känns i detta perspektiv helt naturligt. Frågan är om företagarna kan hitta ett debiteringssystem som alla kan leva med?
Förebild som region/kommuner
Jag är nu på väg till Åre som är en förebild inom besöksnäringen som region och som går mot strömmen när det gäller utflyttning från små orter. Det är nästan bara Åre som ökar i befolkningsutveckling när man tittar på orter mindre än 25 000 innevånare i Sverige. Åre har blivit en spännande året runt-kommun som vågat satsa på besöksnäringen som sin viktigaste näring. Självklart brottas Åre med utmaningar men de har vågat satsa mot gemensamma mål som VM. Där tror jag att Gotlands gemensamma satsning på att blir Årets Tillväxtkommun 2018 är viktig för oss. Att alla sluter upp bakom gemensamma mål är viktigt och då måste de vara skarpa mål som inte förändras efter vägen.
Fullt modern stuga i bästa läge för 60 kronor natten
Vi äger en stuga inom Drömstuge-konceptet vilket gör att vi kan bo i varandras stugor för endast 60 kr natten om det står ledigt – vi betalar för el och lite till. Det går bara att boka 10 dagar innan och man vet oftast vilka perioder som det alltid finns ledigt. Aldrig över jul, sport eller påsklov på en plats som Åre, medan det på Gotland vecka 27–32 som det är fullbokat, men övriga veckor finns det nästan alltid ledig kapacitet. Tanken är att detta boende inte skall ta ordinarie inkomst från någon, men under lågsäsongen så kan man bo billigt hos varandra upp till sju veckor per år när det ändå är ledigt. En smart tanke som gör att vi kan bo i nybyggda moderna Drömstugor på 50 kvadrat i bästa läge centralt i Åre under en vecka för mindre än 500 kr.
Livet är lite för kort
Livet gör sig lite mer påmint ibland. Jag träffade ett par i vår ålder på en kryssning för några månader sedan. Snygga, roliga, framåt och fulla av självförtroende så var de ett lyckligt par mitt i livet där de börjat njuta av allt. Idag fick jag reda på att han dog för några dagar sedan. Det känns i hela kroppen och får mig att tänka till på vad man skall lägga kraft på i livet.
Vi tar varandra lätt för givet men en dag som kan vara redan i morgon kan du eller jag helt plötsligt vara utan vår livskamrat. Jag har upplevt det och det är hemskt. Tyvärr finns det inte mycket vi kan göra för att förhindra det som sker. Men vi kan leva lite mer här och nu. Uppskatta varandra för de vi är och lyfta varandra medan vi kan. Fira så ofta ni kan och våga berätta om era drömmar för varandra. Det är enda sättet att få leva sina drömmar att våga berätta. Livet är för kort för allt annat än att få leva sina drömmar. Passa på att drömma ihop då de måste vara en del av meningen med livet.
Stora problemet med Snäck är det dåliga underhållet av stranden. Den ständiga stanken av ruttnande ”sleke” gör att det aldrig är roligt att bada på Snäck.
Bra Pigge, behövs människor som du. Du delar med dig av både ljusa och mörka stunder här i livet. Jag är en utflyttad gotlänska, bor nu i Jönköping. jag har följt mina drömmar, började på högskolan vid 42 års ålder, fick ett bra jobb i dåvarande Gotlands Kommen, innan jag var färdig. Vid 55 års ålder sökte och fick jag att bra jobb på fastlandet, (omöjligt säger en del, är dessutom kvinna) tog ut lite av min pension vid 62 års ålder och startade en enskild firma. Handleder och utbildar personal inom Vård och Omsorg, jätteroligt och många kunder fick jsg direkt. Tyvärr drabbades jag av bröstcancer sept.14 och sitter nu nyopererad på Ryhovs sjukhus i Jönköping.. Ändå glad och tacksam, operationen som var mycket stor lyckades bra och allt det onda är borta, säger doktorn. Tacksam och glad ser jag med tillförsikt på framtiden och kommer att fortsätta med min firma, umgås med nära och kära, ha ETT UNDERBART LIV helt enkelt.